MyMiniversum

MyMiniversum

Egy házikó végtelen lehetőség a játékra!

2019. május 26. - MyMiniversum

Bőség zavara

Szülő legyen a talpán, aki manapság átlátja a piacon lévő játék-kínálatot és el is igazodik benne! Természetesen mindenki olyan játékot szeretne, ami szép és jó minőségű, fejleszti gyermeke készségeit. Az sem árt, ha sokáig leköti figyelmét és többféle módon is használható. Saját gyermekeimből kiindulva (kiemelem, hogy ERŐSEN SZUBJEKTÍV vélemény következik, nem készítettem reprezentatív felmérést…) igen kevés játék felel meg az előző kritériumoknak. Nálunk a LEGO, a kártyajátékok (ezek variálhatók a leginkább a társasjátékok közül), valamint a babák és kiegészítőik forognak leginkább. Télen gyakran kerülnek elő kirakók és nagyon szívesen kézműveskednek is, ezért sokszor egészítjük ki a játékokat valamilyen DIY projekttel. Például amikor só-liszt gyurmából nyalókákat és pékárut gyártottunk kis boltjukhoz, vagy papírból készítettünk bábokat és díszleteket.

Igyekeztem távol tartani magunkat a zenélő-villogó műanyag csodáktól (persze nem sikerült teljesen, hiszen ajándékba kaptunk néhányszor). Nem akarok ezzel senkit sem megbántani, egyszerűen csak nekünk nem váltak be. Idegesítően zajosak voltak és csak néhány percig kötötte le a gyerekek figyelmét. De azt hiszem a legnagyobb ellenérzésem velük szemben az volt, hogy csak egy funkciójuk volt. Nem volt bennük lehetőség. Nem adtak teret a kreativitásnak. Nem szégyellem bevallani, hogy a lányaimnak sokszor százszor jobb ötletük van mint nekem, szeretek tőlük tanulni. Olyan tartalmakkal tudnak megtölteni bármit, hogy csak ámulok. Talán emiatt szeretek nekik olyan játékot vásárolni, amivel ezt meg tudják valósítani.  

Nem mindenkiből veszett még ki ez a tudás! Vannak olyan anyukák, akik értik még mindezt, akik igazi játékmesterként olyan szépen és finoman a lurkók „alá” dolgoznak, hogy élvezet őket figyelni. S tanulni tőlük!

Játékmester anyuka

A hosszú bevezető után most már tényleg a tárgyra térek, szeretném Nektek bemutatni márkánk kedves termékét: a házikó alakú babaágyat! Így neveztük el (de ha eszetekbe jutott egy találóbb név, írjátok meg nekünk), de úgy gondoljuk, hogy sokkal több annál, mint amit a neve ígér. Ha akarod tároló (pl. plüssállatoknak), ha akarod éjjeliszekrény, ha akarod könyvespolc az aktuális kedvenceknek, ha akarod város, ha akarod bábszínház, ha akarod babaház, ha akarod kuckó. S mindezt nem kell most eldöntened, folyamatosan alakíthatod, cicomázhatod füzérekkel, pom-pomokkal, újra és újra megtöltheted a fantáziáddal. Ezt a sok funkciót egyetlen natúr fenyőből készült egyszerű házikó hivatott szolgálni. Azt hiszed viccelek? Tudom, nehéz mindezt elképzelni… nem mindenki vizuális típus. Pont emiatt kértük meg Szilágyi Zsanettet (aki playtime.with.adam néven van jelen instagramon), hogy segítsen megmutatni ezt az embereknek az ő egyedi eszköztárával. (Nézzétek el nekem, ha sokat váltogatom az elbeszélő személyeket, de muszáj mindenki mondandóját tolmácsolnom!)

Zsanett instagram oldalán vezet egy kvázi játéknaplót 2 éves kisfiával, Ádámmal, amiben saját készítésű és vásárolt játékok is helyet kapnak. A tapasztalatokról instagramon való beszámolás kezdetben csupán hobbi volt Zsanett számára, de egyre inkább cél is, hogy ötleteket adjon anyatársainak, miképp vigyenek színt/meglepetést mindennapjaikba, ami még fejleszt is. Megkérdeztük, mi volt az a momentum, amitől eredeztethető játékalkotása: „amikor Ádi pár hónapos volt, kevésbé kötötték le a vásárolt játékok, sokkal inkább az érdekelte, ami az én kezemben volt. A Montessori módszerrel folyamatosan ismerkedtem meg és szépen lassan elkezdtem itthon is alkalmazni. Kialakítottunk Ádinak egy "mini világot", Montessori pedagógián alapuló készségfejlesztő játékokat kezdtem el készíteni, főképp újrahasznosított alapanyagokból, korának megfelelően bevontuk a hétköznapi tevékenységekbe. Szívesen segít nekem a házimunkában, főzésben (persze ahogy egy kétéves tud). A játékokat igyekszem tudatosan vásárolni, a kevesebb több számomra, interaktív játékunk nincs, igyekszem szép fa játékokkal, kézműves termékekkel körbevenni a kisfiam."

Egy házikó ami nem csinál semmit... Vagy mégis?

Visszatérve Zsanettre, ahogyan mi látjuk: egy anyuka, aki komolyan veszi a játékot! Nem restell időt, energiát, munkát szánni arra, hogy gyermekének változatos, ötletgazdag játékokat, elfoglaltságokat találjon ki és valósítson meg. Nagyszerűsége szerintünk pont az egyszerűségében és persze az ötletgazdagságában rejlik. Remek útmutatókat és tippeket is ír a játékokhoz, alig várjuk, hogy blog formában is inspirálódhassunk tőle! Ezt a fantasztikus alkotóerőt a mi kis házikónk kapcsán is kamatoztatta, amiről az alábbiakban számolunk be Zsani tolmácsolásában:

1. Szerepjátékos házikó

Zsanett a házikó "felhasználási lehetőségeket két nagy csoportra bontotta: három asztali játékra és három változatban szimplán a földön kaptak helyet. Először babaágykánt funkcionál a házikó. Zsanett számára ugyanis nagyon kevés olyan játék van, ami kifejezetten csak lányos vagy csak fiús... "éppen ezért Ádinak is van babája, amit nagyon szeret, mellettük pedig a plüss és a horgolt állatkáit is. Eteti, betakarja őket, beszél hozzájuk, ha mesélünk, mindig van egy- egy a társaságunkban. Az első variációban most ők kaptak helyet, egyfajta szerepjátékos házikó lett, amit nagyon egyszerűen alakítottam ki. A szivárvány ívei "székek" lettek, a fa gyümölcsök eredeti tárolódoboza pedig egy asztal."

2. Éjjeliszekrény

"Mindenki tudja azt, hogy a gyerek ágya mellett milyen jól jön egy kis tároló, ahova lerakhatunk pár esti mesés könyvet, egy kis lámpát, azokat a tárgyakat, amelyek szükségesek lehetnek az alváshoz/altatáshoz/ ébredéshez. Ugyanúgy, ahogyan nekünk is van az ágyunk mellett éjjeliszekrény, a Montessori módszer javasolja, hogy a gyerekeknek is legyen. Ágyként egyébként a matracot ajánlja a pedagógia, hiszen egyrészről az a legbiztonságosabb, könnyebben elérhető már az egészen kicsi gyereknek is, mint egy magasított ágy. Az alacsony ágy mellett pedig tökéletes éjjeliszekrény varázsolható a házikóból."

3. Babaágy

"A földön lévő változatok utolsó verziójában babaágy! Igen, babaágy kisfiúknak is! A gondoskodás ugyanúgy a fiúk "feladata" is, hiszen ők is esetlegesen testvérek, férjek, majd apukák lesznek. Nem mondom azt, hogy egy kisfiúnak legyen hatalmas babaháza, legyen tíz Barbie-ja (Ádinak sincs), viszont egy szép babát, mindenképp javaslok!'

4. Város

Sok izgalmat kínálnak az asztali verziók! Elsőként egy igazi kis terepasztal született: "a házikó köré utat szimbolizáló Washi tape matricát ragasztottam, ez nagyon könnyen eltávolítható, nem hagy nyomot és újra is használható. Nagyon sokat játszik Ádi a Lubulona házikókkal, kisautókkal,ezért hozzájuk méretben passzoló bábukat vásároltam és festettem, készítettem még hozzájuk (is) egy erdőt/parkot szimbolizáló festett játéklapot, a szivárványunk pedig egy nagy lépcső és alagút lett."

5. Bábszínház

Dekoratőr szívemet nagyon megdobogtatta ez a változat, nem is beszélve arról, hogy a gyerekek fantasztikusan ki tudják játszani magukból a nap eseményeit ezáltal, vagyis feldolgozzák a bennük munkálkodó történéseket. Zsani szerint előnye, hogy a házikót be is tudjuk rendezni az adott előadásnak megfelelően. "Feldíszíthetjük füzérrel, girlanddal, vagy akár egy kis függönyt is lehet rá varrni."

6. Balaton

Ebben a verzióban fel sem lehet dolgozni a részletgazdagságot! Annyira szép benne minden, hogy már csak nézni is ajándék, nemhogy játszani vele! "Az utolsó ötlet a vonatszett köré épült. Az Eperfa játékok (@csimotasagok) madarai, fái, állatkái a Balatont szimbolizálják, ezért a belső teret is igyekeztem annak megfelelően berendezni."

Summa summárum

Zárszónak Zsani összegzését szeretném idézni, hiszen már sok olyan kérdést kapott, hogy nem unalmas-e egy fa játék egy 2 évesnek?! Szerinte a fenti képek is bizonyítják, hogy egy-egy "nem csinál semmit" játék sok-sok lehetőséget rejt magában. Fontos elmondanunk, hogy a fenti játékok/installációk, nevezzük bárminek, csupán egy válogatás, mert Zsanettnek még ezer ötlete volt, de úgy gondoljuk, már így is rengeteg tapasztalást adott nekünk is a házikónkkal kapcsolatban, s nemcsak puszta ötleteket, de tanítást is a szülőknek, hogyan legyenek igazi játékmesterek! Fedezd fel te is a házikó formájú babaágyban rejlő lehetőségeket!

Az eredeti bejegyzés elérhető itt: https://www.myminiversum.hu/fabol-keszult-haziko-alaku-babaagyunkhoz-mutatunk-felhasznalasi-lehetosegeket/‎

A bejegyzés trackback címe:

https://myminiversum.blog.hu/api/trackback/id/tr8714863304

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása