MyMiniversum

MyMiniversum

Hímzőkeret-alkotások

2020. január 16. - MyMiniversum

Igazi reneszánszát éli most a hímzőkeret, mint kézműves alapanyag, ami valószínűleg annak köszönhető, hogy az eredeti felhasználási célja mellett ma már rengeteg más alkotás születhet belőle. Nem nehéz belátni, hogy a gobelin és más egyéb hímzések ma már egy csak egy igen szűk réteget szólítanak meg. A gyorsan, kezdőként is könnyen megvalósítható kézműves projektek a hímzőkeretet egy igen népszerű kellékké emelték. Mi minden készülhet hímzőkeretből?

Hímzőkeret-órák

A hagyományos logikai sorrendet megfordítva a hímzés helyett inkább kezdjünk egy izgalmas projekttel: az órákkal.

Személyes kedvencem ez a téma, két ízben is készítettem már órát hímző-keret felhasználásával. A lányaimnak készített óra a könnyen értelmezhető, klasszikus változatban, fa számok felhasználásával készült. Persze a natúr változat nemigen volt a kedvükre való, ezért mind a hímzőkeretet, mind a számokat festékspray-val rózsaszínre fújtam. A keretbe feszített szövet egy egyszerű pöttyös pamutvászon volt, amit szintén ők választottak. Mind a számokat, mind az óraszerkezetet hobbi boltban vásároltam, a hímzőkeretet az Opitec-ből rendeltem.

Ha felnőtt számára készítünk órát, akkor sokkal szabadabbjára engedhetjük a fantáziánkat, már ami a számjelöléseket illeti... olyanannyira, hogy teljesen el is felejthetjük ezeket és csak a háttérre is koncentrálhatunk. Ha jelöljük a sarokpontokat, használhatunk gyöngyöket, gombokat, pomponokat, hímezhetünk kis vonalakat vagy egyéb motívumokat. Egy hangsúlyos textillel, netán plusz applikációval (például filcből vagy csipkéből) önmagában is nagyon jól mutat egy ketyegő.

Hímzőkeret-álomfogók

Saját, nem reprezentatív felmérésemből kiderült, hogy a legtöbb gyermeknek van egy olyan - szerencsés esetben átmeneti - periódusa, amikor fél elaludni a rossz álmokra hivatkozva. Ugyanennek a kérdéskörnek egy másik fajtája, amikor ugyan elalszik a lurkó a saját ágyában, de aztán az éjszaka közepén megjelenik a szülői szobában. Ilyenkor sokféle taktikát kényszerülnek bevetni a felmenők, de igazán kevés jár csak sikerrel.

A gyerkőcök rémálmoktól való megvédése az amerikai őslakosokat is foglalkoztatta (bizonyára egyéb hiedelmekkel kiegészülve), aminek egy kézzel fogható produktuma született, az álomfogók. Erre az ágy fölé akasztott fűzfa karikára laza hálót szőttek (állati ínból is készülhetett) és mindenféle szent és személyes kiegészítőkkel díszítették fel, például madártollakkal vagy gyöngyökkel. Az indiánok hisznek benne, hogy az álomfogó kiszűri a rossz álmokat. Az álomfogóknak az állati ín miatt egy behatárolt élettartama volt (egész egyszerűen kiszáradt), ezzel is jelezve a gyermek felnőttkorba való lépését.

Ehhez a forráshoz nyúlt Bereczki Zsuzsa barátnőm is, aki rögtön két álomfogót is készített. Egyik Sári unokahúgának készült szülinapi ajándéknak. Sára kedvenc színei (a kék és a rózsaszín) eléggé meghatározták az álomfogó hangulatát. Ez tekinthető egy alapnak is, amit fel lehet még turbózni saját kincsekkel, amik még karakterteresebbé tehetik. A másik a lányának, Lénának, készült és szürke, fehér és rózsaszínben pompázik (ahogyan az egész gyerekszoba is). A keret naturális színét elrejti a horgolás és remekül feldobják a színes szalagok, tollak és gyöngyök. A szalagok hosszánál figyelembe kellett venni természetesen a rendelkezésre álló helyet, ami a lányok esetében nem túl nagy volt, így Zsuzsának viszonylag rövidebb szalagokkal kellett "operálnia" - ami szerintem semmit nem von le az értékéből.

Zsuzsa alkotásai és kedvenc modern álomfogó-inspirációm:

Hímzett és applikált képek

Miről is van szó? Egy hímzőkeretbe feszített textilbe (ami lehet vászon, lenvászon, dzsörzé, karton, keresztszemes hímzésekhez használt anyag) hímzéssel, horgolással, rátéttel vagy festéssel kis történeteket alkotunk.

A témák igazán sokszínűek, nem korlátozódnak csak gyerektémákra, bár kétségtelenül abból van a legtöbb. Én is imádom a kedves állatkás, virágos, járműves képeket, de nagy kedvenceim az egyéb montázsok is, amikor a különböző anyagok és díszítési technikák keverednek és egy nagyon sajátos hangulatot teremtenek.

A hímzett darabok számomra igen magas értéket képviselnek. A hímzés nagyon időigényes és nemcsak kézügyességet igényel a különböző öltési stílusok elsajátítása, hanem bizony sok kitartás is kell hozzá, hogy ne hagyjuk félbe az elkezdett munkát. Tavaly tavasszal volt is egy hímző workshopunk, amit még számos munkaóra követett, mire kész alkotásokat tudtunk prezentálni.
Adrienn így foglalta össze tapasztalatait a saját projektje kapcsán: "amit fontosnak látok kiemelni az általam választott képnél, hogy egy erősebb vászon anyag a nyerő választás, ami jól megfeszül a keretben. A hímzés során célszerű a kontúrral kezdeni és így egészen biztos, hogy a mintánk szépen ki fog rajzolódni. Az én mintámnál meghagytam az osztott hímzőfonal teljes vastagságát, ami szépen kiadta a vékonyabb faágakat is. A kiválasztott mintát kinyomtattam lézeres nyomtatóval (ez fontos, mert csak ezzel működik az oldat) és Pentart transzferoldattal transzferáltam az anyagomra. Ezt hímeztem ki. Az anyag körülvágásánál kb. 3-4 centit érdemes hagyni, hogy szépen hozza tudjuk ragasztani a kerethez - én kevesebbet hagytam, így éppen hogy rá tudtam ragasztani. Fonal használatához személyes tipp: nekem az vált be a fonal összegubancolódásának elkerülésére, hogy inkább rövidebb darabokat vágtam. Emiatt ugyan többet kellett csomózni, de a rövidebb fonallal könnyebb volt dolgozni.  A fát száröltéssel hímeztem, a virágokat pedig keresztbe öltöttem."

This image has an empty alt attribute; its file name is fa_himzokeret-836x1024.jpg

A saját projektemnél az alap két eltérő textil összevarrásával született. Az alsó anyag egy francia méteráru, amiben nagyon megtetszett a nálam vissza-visszatérő madár-motívum és a virágok is. Eltökélt célom volt ugyanis a virághímzés egy érdekes technikával, aminek eredményeképpen egy kvázi 3d-s kép született. Ha nincs épp a kéznél egy, a hímzésben jártas felmenő, vagy éppen újdonságokat keresünk, akkor jól jönnek a különböző oktatóvideók.

This image has an empty alt attribute; its file name is 20180420-DSC_6457-681x1024.jpg

Ha valaki gyors sikerélményt szeretne magának szerezni, akkor ne a hímzéssel kezdje vagy keverje ezt a technikát applikációval. Kedvelt ilyen rátétek készülnek például barkácsfilcből. Az is nagyszerűen mutat, ha pomponokból képezünk egy kis installációt vagy egy madzagot feszítünk ki a keretbe, amire kis csipeszek segítségével apró képek, emlékek is függeszthetők. Odavagyok a filcvirágokért, amikhez szintén nagyon jó segédleteket találhatunk a youtube-on. Ezek képek nagyon személyesek, így remek ajándékok lehetnek babalátogatóba, Anyák Napjára vagy házavató bulira. Szemezgettem kedves alkotó-barátaim és jómagam munkáiból, illetve Pinterest-es képekből:

This image has an empty alt attribute; its file name is IMG_20180506_101055-1-1024x577.jpg

Hímzőkeret-tárolók

Egy funkcoinális darabbal zárjuk a hímzőkeret-lajstromot, hogy a praktikum is szóhoz jusson. Azért persze kicsit túlzás a praktikumot említeni, hiszen nyilván nem nagy befogadóképességről beszélhetünk, de az apróságoknak, úgy mint varró- vagy íróeszközök igenis ideális lehet. Akár még egy kiszuperált farmerzseb is új életet kaphat.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://myminiversum.blog.hu/api/trackback/id/tr6615413194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása