MyMiniversum

MyMiniversum

Kézzel fogható Montessori

2020. január 30. - MyMiniversum

A Montessori módszer eredete

Az 1850-ben született Maria Montessori, aki egyike az elsőként diplomát szerző nőknek Olaszországban, olyan módszertant fejlesztett ki, amely napjainkban reneszánszát éli. Elsőként értelmi fogyatékos gyermekek gyógyításával foglalkozott, majd a doktori tanulmányai után az egészséges óvodáskorú gyerekek körében alkalmazta módszereit. Nemcsak Olaszországban, hanem a határokon és az óceánon túlról is felfigyeltek rá, amely érdeklődés elindította nemzetközi kurzusait és megalapították a Montessori iskolákat is.

Montessori pedagógiájának alaptézise máig nem avult el: „a gyermek tisztelete, mert Maria Montessori szerint minden gyermekben él a cselekvési vágy és a világ megismerésének igénye, ennélfogva biztosítani kell számukra a spontán, szabad tevékenység lehetőségeit, a megfelelő környezetet. A gyermek maga végezzen el mindent, ami fejlődését elősegíti, önmaga alkossa meg képzeteit, fejlessze érzékszerveit, építse fel tudatát. A nevelő nem 'informátor' hanem a tanulók individuális önművelési folyamatának hátterében tevékenykedő 'organizátor.' Az öntevékenységhez a pedagógiai célok megvalósításához szükségesek a nevelés tartalmát hordozó, önerősítésre, önfejlesztésre épülő speciális fejlesztő eszközök, amelyekkel a gyermek szabadon, saját időbeosztása szerint tevékenykedik, szem előtt tartva társai érdekeit.” (forrás: Wikipédia)

Montessori lengyel módra

A fenti alapelveket támogatandó munkálkodik az a lengyel családi vállalkozás, aki olyan bútorokat és játékokat alkotott meg a kicsik számára, amelyek támogatják őket, fejlesztik kreativitásuk és segítséget nyújtanak abban, hogy megfelelően alakítsuk ki a környezetük. Mindezt, elképesztően ízléses, modern formában.
A fa bútorok többfunkciósak és nemcsak egyszerűen esztétikusak. A hagyományostól eltérő bútorok valósággal lángra lobbantják a gyermeki fantáziát, miközben a lehetséges funkciók egy igen széles spektrumát fedezik fel. Amit ők kínálnak: bútorok, amiket már ismerünk generációk óta, úgymint az asztal, a hinta, a paraván. A funkcionalitásukat megtartva olyan formákat hoznak létre, amelyek a dizájnnak megfelelő, szemet gyönyörködtető karakterjegyeket viselnek. A különálló darabok kiegészíthetők más elemekkel, amelyekkel a bútorok új funkciót kapnak. Így lesz a paravánból asztal, könyvespolc vagy babaház. Így még vonzóbbak lesznek a gyerekek számára. Az egyszerű, esztétikus bútoraik dizájnja nagy hatással van a gyerekek analitikus gondolkodására. Fedezd fel Te is a MyMiniHome-ot!

Játék és fejlesztés magyar anya módra!

Korábbi blogbejegyzésünkben már olvashattatok Szilágyi Zsanettről, akit az Instagramon a playtime.with.adam profilnéven találhattok meg. Aki még nem ismeri őt, annak elmondjuk, hogy Zsani kisfia születése után kezdett foglalkozni a Montessori módszerrel. Rengeteget olvasott, inspirálódott külföldi oldalakon is, hogy saját életükre adaptálja ezt a szemléletet. Ennek alapja, hogy kisfiának, (a most két éves) Ádinak létrehoztak egy "mini világot", így mindent elér, amire szüksége lehet és anyukájának is segíteni tud, ha szeretne. A mindennapos tevékenységeken kívül pedig édesanyja elkápráztatja (minket talán még jobban) kézzel készített játékokkal, amelyeknek nagy részét ő maga készíti. Ezekhez az inspirációkat maga Ádi adja, az aktuális érdeklődési körének megfelelően. Nem kizárólag ilyen játékai vannak, az igényes, fából készültekről nem mondtak le, de az interaktív játékokat száműzték.

Extra tipp Zsanitól: ne hagyjuk elöl az összes játékot! Zsani például hetente cseréli őket a gyerekszoba polcain is, ahol egyébként minden fakkban csak 1-1 játék van. Azt vette ugyanis észre, hogy ha elő van véve minden egyes játék, akkor csak gyorsan végigmegy rajtuk – pláne, ha kosárban vannak ömlesztve, csak kiszórja-, a túl sok játék összezavarja őt, és valójában nem is játszik velük. Viszont, ha csak pár darab van elöl, azokkal sokkal tovább eljátszik. 
Nekem is hasonló tapasztalatom van, nálunk (nagyobb gyerekek lévén) a cserebere nem irányított. A lányok maguk választhatják ki, hogy mit cserélnének be, mi helyett kérnek egy "újat", amit szintén ők választhatnak ki az adott játékos szekrényből.


Noha Zsanettnek nincs pedagógia végzettsége, kivételes érzékkel és határtalan fantáziával nyúl minden témához. Így vált házikó alakú babaágyunkból a kezei alatt terepasztal, város, bábszínház vagy éppen éjjeli szekrény (ami tökéletesen megfelel a Montessori szemléletnek). Ez is megerősített minket abban, hogy kikérjük Zsani véleményét egy újabb beszerzésünk előtt. A Little Lights csodálatos lámpái után büszkén mutatjuk be a MyMiniHome-tól érkezett Montessori készségfejlesztő táblát.

Mire való ez a készségfejlesztő tábla?

A legelső darabot Ádi tesztelhette, akinek tapasztalatait meg is osztotta velünk édesanyja: "Biztosan láttatok már olyan fa táblát, amelyből szépen sorban kis fa tiplik állnak ki és a gyerekek különböző alakzatokban helyeznek rá befőttes gumikat. Ez a játék, hasonló elven működik, csak továbbgondolt, továbbfejlesztett változatban.
Két részből áll: az egyik oldalt a kis fa tiplikre tudja a gyerkőc különböző alakzatokban felhelyezni a blokkokat. Lehet őket szín szerint, vagy forma szerint, vagy akár egy várost is kirakhatunk. Kiválóan fejleszti a finommotorikát, hiszen nem olyan egyszerű ez az apró kezeknek, mindemellett az alakzatok kirakásával kreativitásra ösztönzi őket.
A másik oldalon pedig egy lyukas tábla található, amihez tartozik 3 db hosszú fűző. A fűzők segítségével tanulhatunk akár masnit kötni, különböző vonalakban befűzhetjük őket, de a másik oldal kocka blokkjaival is remekül kombinálhatóak.
A játékkal állítva és földre fektetve is játszhatunk, összehajtva kis helyet foglal, kinyitva pedig egy igazi paraván, amely funkciója mellett egy gyönyörű gyerekszoba dekoráció, végtelen sok játszási lehetőséggel!"

Köszönjük a sok-sok tudás/tapasztalat/vélemény-megosztást és a gyönyörű fotókat Szilágyi Zsanettnek!

Az eredeti bejegyzés megtalálható itt: https://www.myminiversum.hu/kezzel-foghato-montessori/

A bejegyzés trackback címe:

https://myminiversum.blog.hu/api/trackback/id/tr415447288

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása