MyMiniversum

MyMiniversum

Erdei téma a gyerekszobában

2020. január 22. - MyMiniversum

A mai szülők egészen máshogy tekintenek a gyerekszobákra. Azt hiszem nem túlzok, ha azt állítom, az önmegvalósítás egyik színtere lett. A gyermeket váró szülők legjobb tudásukat, ízlésüket, kézügyességüket is latba vetik, hogy a végeredmény szemet gyönyörködtető legyen. Én magam nagyon szeretek beszélgetni az első babaszobájukat tervező kismamákkal/kispapákkal, hiszen olyan lelkesedéssel tudnak beszélni akár egy pelenkázó szekrényről is, hogy az maga a csoda! Szeretek részese lenni az örömüknek, mert nem vitás, a szeretetük legapróbb morzsáját is beleseprik utódaik kis kuckójába.

Így esett, hogy ma már nem veszik félvállról, hogy milyen színűek és mintázatúak legyenek a falak, mennyire ergonomikusak és bababarát festékkel kezeltek a bútorok. Hova kerülnek a pelenkák és hol etet majd az édesanya (további babaszoba berendezési praktikákról ebben a blog-bejegyzésünkben olvashatsz). Miután mindezeket a témákat alaposan körbejártuk, megkutattuk, megvitattuk valamilyen tematikus facebook csoportban, rátérhetünk a kisebb tárolókra, kiegészítőkre, dekorációkra. A profik az előbbieket nemcsak a praktikusság szemszögéből nézik, de nem ám! Hiszen mit ér a praktikum esztétikum nélkül?! Az esztétikum pedig azt diktálja, hogy mindezeket fogjuk össze és rendezzük valamilyen téma köré! De milyen témák vannak egyáltalán?!

Témák

Míg néhány évvel ezelőtt nagyjából csak azt választották ki a leendő szülők, hogy milyen legyen a babaszoba színe, addig ma már vezérmotívumot vagy egy tematikát is illik kiválasztani. A motívumok között divatos a felhő, a csillag, az unikornis, a házikó, a hegyek vagy valamilyen állat (ugye emlékeztek a baglyok mindent elborító uralmára?). A témák között slágerek a járművek, a foci, a lovak, a cirkusz, a dzsungel, a tenger, a dínók vagy az erdő. Ezek között vannak kifejezetten lány-, illetve fiúspecifikus témák, de erősödőben van az uniszex irányzat. Jó példa erre a naturalisztikus stílus, amelyről egy korábbi bejegyzésünkből többet is megtudhatsz!
A gyerekszobáknál is érdemes szem előtt tartani a rész-egész viszonyt, vagyis hogyan integrálódik a gyerekszoba az otthonba. A legkisebbek birodalmán is gyönyörűen "át lehet csorgatni" a lakás hangulatát, természetesen sok-sok játékossággal megfűszerezve.

Az erdei téma

A felsorolt témák közül vegyük most jobban szemügyre az erdei témát. Az erdő egy klasszikus, mégis megunhatatlan téma. Örökzöld jellege talán abból is fakad, hogy egyrészt sok mese helyszínéül szolgál, másrészt rengeteg olyan állat élőhelye, akiket a gyerekek nagyon szeretnek! A grafikusok pedig mindig találnak egy olyan aspektust, egy olyan karaktert, ami friss lendületet ad neki.

Mitől lesz egy gyerekszoba erdei?
Bútorok, tapéták, világítás

Egyrészt a természetes anyaghasználattól. Az erdei témához leginkább a natúr fa bútorok illenek és színekben is a földszínek dominálnak. Nagyon jól passzolnak a házikó alakú ágyak is ezekhez az enteriőrökhöz, amolyan erdei házikót szimbolizálva, amit körülvesz az erdő.
Igazi fókuszpont egy jól kiválasztott tapéta vagy falmatrica-szett, netalán néhány jól megválasztott falikép. Persze erre is igaz a kevesebb több, vagyis elegendő egyetlen falszakaszt tapétázni, jellemzően az ágy mögötti falat. Ha hangsúlyosabbat szeretnénk, válasszunk erdei állatosat, de ha a visszafogottabb stílust kedveljük, akkor a famintás a jó választás. Mindegyikre találsz jó példát a lenti galériában. Lelőhelyért pedig keresd a Falramagyart vagy a Babyberryt!


Ha nem szeretünk elköteleződni egyetlen tapéta mellett sem, akkor használhatjuk a többi nagy felületet is a gyerekszobában, vagyis a szőnyeget és az ágyneműt/ágytakarót. Előnye hogy szintén nagy méretűek, vagyis jó fókuszpontok, de könnyen cserélhetők is. Mi például imádjuk a Mamazooshop állatos szőnyegeit, amelyek elérhetőek róka, oroszlán, maci és még számos cuki formában!

A világítás szintén nagyon erős hangulat-teremtő/fokozó elem. Nálunk nagyon bevált Franta Ági csillaglámpája, ami egy papírból készült lámpa-búra patentokkal rögzítve. Amellett, hogy környezetbarát termék, a széles színválasztéknak köszönhetően nagyon jól variálható, amit egy jó textilkábellel még jobban fel lehet turbózni.
Ha lehet így mondani, a gyerekszobai lámpák royce rolls-a számunkra egy lengyel családi vállalkozás, a Little Lights lámpái, aminek kollekciójából elhoztuk Nektek a róka lámpát, hogy megvalósulhasson egy fantasztikus erdei álom! A natúr fenyőből készült lámpák fényereje szabályozható, így olvasáshoz és éjjeli fénynek is alkalmas!

Kiegészítők

No és persze ne feledkezzünk meg a kiegészítőkről! Az állatos formapárnákról, nagyobb és kisebb tárolókról, fogasokról! Aki előnyben részesíti az egyedi darabokat, annak bátran ajánljuk maci/unikornis formájú ceruzatartóinkat, nagyobb méretű nyuszis és pandás tárolóinkat, macis zsebes fali tárolónkat!


Párnák közül nagy kedvencünk a Debaba Kraft élénk színű nagypárnái, illetve az Irgumburgum stúdió hímzőkeretei, printjei, párnái is (kövessétek Instagram oldalukat, mert a honlapra még nincs minden feltöltve).

Végül de nem utolsósorban had' mutassunk egy szintén kétfunkciós dolgot: a gyerekbarát akril tükröket. A négyféle formában (maci, nyuszi, felhő, unikornis) elérhető tükrök nemcsak szépek, de biztonságosak is, hiszen nem üvegből, hanem akrilból készülnek. Az akrilból készült tükör ugyanúgy tükröződik, mint a normál tükör. Nehezebben törik és ha mégis törik, akkor sem robban szilánkokra, a törött élek nem okoznak sérülést. Így igazi pajtások lesznek a szerepjátékokban!

A bejegyzés trackback címe:

https://myminiversum.blog.hu/api/trackback/id/tr4415421972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása